EROL BAŞTUĞ

Doğum Yeri: Tokat – Zile
Doğum Tarihi: ?
Ölümsüzlük Yeri: Tokat – Zile
Ölümsüzlük Tarihi: 11 Ekim 2003
Kod Adı: Ibrahim, Suphi
Konumu: Savaşçı

EROL BAŞTUĞ
Her şeyden önce dürüst, fedakar ve duyarlı bir kişiliğe sahip olan Erol’umuz sınıf mücadelesinin derin çelişkilerini Tuzla tersanelerinde bizzat çalışarak, yani yaşayarak yavaş yavaş kavrıyordu. O yoğun sömürünün ve günlük iş cinayetlerinin yaşandığı Tuzla tersanelerinde çalışarak bir yandan ailesinin ekonomik sorunlarına destek olurken, bir yandan da mücadelenin bir ucundan tutuyordu. Aynı iş kolunda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren, kolu kopan, başı gövdesinden ayrılan onlarca işçi kardeşinin acısını günlük yaşıyordu. Patronların karşısında güç oluşturmak için koştururdu. Adeta köle pazarı olan bu havzada daha insanca bir yaşam ve iş güvenliği şartları yaratmak için diğer tersane işçisi arkadaşlarıyla beraber bildiri dağıtır, işçilerin beraber hareket edebilmesi için çaba harcar, yürüyüş ve direnişlerde en önde yerini alırdı ve gözlemlerini haber yapıp gazeteye ulaştırırdı.
Gazetesini düzenli okur, sorgular, anlamadığını not tutar, araştırırdı. Okuduktan sonra atmazdı gazetesini, okumaları için ya iş arkadaşlarına ya da mahallesinde oturanlara verirdi. Kendisini geliştirmek için kitap okur, tartışırdı. Kurumları güçlendirmek için çabalardı. Her maaş aldığında katkı sunar, sempatik kişiliğiyle sevilir ve örnek alınırdı.
Gün geçtikçe sınıf kini artıyor, küçük bedeniyle şehirlere sığmıyordu artık. Hep dağlara gideceğini, bir gün mutlaka gerilla olacağını söyleyip dururdu. Askere gitmediğin için aranır duruma düştüğünde sen çoktan tereddütsüzce tercihini yapmıştın. Artık gerillaydın ve yürekten inanıyorum ki gittiğin gün senin için bayramdı, en mutlu günündü. Evet kızıl gülümüz, özlemine kavuşmuştun. Mahirlerin, Babaların, Ceboların, Ayferlerin, Dursunların ve daha nice kahramanların destanına tanıklık eden Tokat’ta gerillaydın. Senin şahsında Zeynel Aslan, Cemal Keser ve Kenan Köse Deniz’in mücadelesi önünde saygı ile eğiliyorum. Hep kızıl gerilla olarak yaşayacaksın.